Snoekbaarsrevu 2012 – Molens & vis! (2/2)

32

Ruimte hebben we nodig, hoe méér hotspots op de route hoe meer vissen!


Na omzwervingen besloot ik eens midden op de Zaanse Schans mijn plugjes te laten zwemmen. Dit was een gouden greep, de vissen leken hier opgestapeld te liggen.  4,5,6, soms 7 of 8 vissen kwamen boven per sessie en allemaal mooie maatjes. 90% van de omgeving was ongeschikt vanwege nét eenhalf metertje te ondiep, maar op een paar plekjes vond ik precies de juiste diepte voor de DB minnow en dan is het in Maart altijd kassa. Gelukkig waren er nu steeds de toeristen, zodat ik nog eens met de vis kon poseren voor een plaatje.

33

 Nieuwe visgronden waren blootgelegd !


34

 Midden tussen de molens en toeristen, maar op zich een hardstikke leuke ervaring!


35

Altijd een toerist paraat voor een plaatje te schieten…


Nog meer plekjes probeerde ik, echter met veel teleurstellingen tot resultaat. Vaak was de bodem nét even te drassig, te ondiep… of te dicht bij de vaargeul… Zo nu en dan kwam ik toch een leuke vis tegen, maar duidelijk lagen de vissen weer geconcentreerd in bepaalde zones.

36

Hard werken en veel vrije uren opnemen van het werk levert altijd wel een visje op…

 

37

Toch sommige veelbelovende stekken leken wel uitgestorven!


38

Om weer terug te vallen op de beproefde voorjaarsstekken, altijd kassa


Je valt dan toch steeds weer terug op die zelfde stekken. In mijn geval 2 locaties waar ik nu een derde aan kon toevoegen, notabene midden op de Zaanse Schans. Hier bleef ik dus terugkomen, hoewel ik ook met name een andere stek zeer zwaar bevis in deze perode.
De stek op de Zaanse Schans leverde enorm veel beten op, en ook heel veel mooie vissen. Maar géén kanjers.

 

39

Wéér een fraaie rakker, gevangen tussen de schietgrage toeristen


Wat de laatste jaren erg opvalt is de opmars van de snoek, kennelijk tegen de prijs van minder snoekbaars. Je merkt het duidelijk.  Ook de baars is iets in opmars, maar niet zo nadrukkelijk als de snoek. Je zou zeggen dat ze allen overdag een last zijn, maar ook ’s nachts ontkomen we er niet aan. Ik wil ze niet, blijft grappig om ze af en toe te vangen… maar ik wil ze niet beschadigen, ze zijn zo kwetsbaar… dat is het me niet waard. Snoek, blijf weg! Bino, een vismaat van me… ving nog een snoekbaars die toch wel een cm of 90 haalde… toen ineens liep het hard terug met de vangsten, naarmate het weer warmer werd. De laatste dagen van Maart waren dan ook schrapen voor een aanbeetje…

 

40

Snoek, je ontkomt er niet meer aan op de Zaan tegenwoordig


41

Gelukkig snel weer een snoekbaars om alles te doen vergeten!


De laatste week van Maart verliep toch kut, af en toe een leuke vis maar niet meer die klappers in aantallen en maten. Alle mogelijke stekkies werden afgevist, met slechts nog wat kruimelwerk als resultaat.

 

42

Hier mijn maat Bino, op de Zaanse Schans.


43

Hard werken voor nog wat kruimelwerk…


44

Hey, wie is dat? Warempel, het is Vincent Adriaan Noomen!


45

En Jorrit, die iets vaker mee gaat tegenwoordig.


46

Ssoms iets meer, soms iets minder.


47

 De mooiste Zaanse Schans vis van 2012

 

48

En vismaat Bino nog eens, hier met een zuurverdiende 50’er.

De rest van het seizoen, na 1 juni zeg maar… was heel teleurstellend geweest. Af en toe een leuke opsteker gehad, met name op het Noordzeekanaal, maar niets om over naar huis te schrijven. Misschien kom ik eerdaags weer terug op de snoekbaarsvisserij van de laatste weken, die is erg mager te noemen en nauwelijks de moeite waard om over in de pen te klimmen. Geen enkele shad uit de doos levert nog vis op, het is troosteloos. Om een voorbeeld te noemen: 5 x gevist op het IJ de laatste 2 weken, slechts 1 maatse snoekbaarsgevangen… 3 kleintjes en 1 baarsje. Gemiddeld over alle wateren zo’n 1 knappe vis op 10 sessies, meer is het niet. Af en toe wat klein grut en wat baars, het mag echter geen naam hebben. Maar dat hoort bij de snoekbaarsvisserij van de zomer, en gelukkig maar hebben we nu de zeebaars om op terug te vallen.  In het najaar gaat de snoekbaars weer groeperen en dan breken wederom hele mooie tijden aan. Anders dan in het voorjaar gaan we ze dan weer ’s nachts pakken, op X-rapjes en soms heel kleine shadjes zoals de Pulse shad

Geef een reactie