Toch die Subwalk!

De IJmuider landtongen zijn uitgestrekte, eigenlijk redelijk saaie en monotome visstekken. Je ziet er praktisch nooit grote scholen baars aan de oppervlakte jagen, eigenlijk zie je geen spoor van zeebaars behalve af en toe een merkwaardige kolk. En toch zitten ze er volop, hoewel je het eigenlijk niet zou zeggen. Als je niets vangt ben je ook snel geneigd om te denken dat ze er niet zitten, maar dat is een megagrote inschattingsfout! Ze liggen er gewoon, maar doen het rustig aan en zijn extreem kieskeurig. Je kunt jammer genoeg niet door het water heenkijken, je weet dat ze ergens rondzwemmen maar waar precies is altijd de vraag. Ze houden zich kwa aastijden ook niet aan getijdenboekjes en zijn overdag meestal maar heel dunnetjes vangbaar.  Toch hoor je soms berichten van mannen die ze in IJmuiden toch weten te pakken op pluggen. Een beetje mysterieuze berichten zijn dat die nauwelijks doorkomen op internet, maar die wel degelijk waar zijn. Die gasten pakken soms kapitale vissen, van 60, 70, soms 80+.  Dus niet van die Guus Geluk gasten, maar vissers die dat consequent presteren. Meestal uit een bootje, soms ook vanaf de kant.  Groot respect heb ik daarvoor want tot op heden heb ik het ze nog niet na kunnen doen. Zeebaars vangen met de plug is toch wel de max, met de shad is ook mooi en zéér succesvol maar die aanbeten zijn nu eenmaal niet zo snoeihard als op een plug.Maar met de plug is lastig!

Deze maand ben ik dus volop aan het zeebaarzen, en vis naast ’s nachts met shads ook frequent overdag en ’s avonds met pluggen langs de vele landtongen in IJmuiden.  Op de reguliere pluggen geen stootje, niks noppes nada. Al dat glimmende en dure Japanse spul heeft me nog geen visje opgeleverd! Toen toch maar eens wat tikken gedaan met de Subwalk 9 cm en warempel begin ik meteen grote kolken achter de plug te zien. Geen hangers maar vette twijfelbaarzen. En dan ineens die eerste aanbeet op de Subwalk: snoeihard,  en een niet eens zo grote vis komt op de kant… Centimeter of 42 denk ik. Mijn interesse was gewekt!

 

1

De eerste op de Subwalk 9 cm, klein maar maats en dik

 

Uiteraard meteen vervolgsessies gemaakt. Een grotere variant, 15 cm, van de Subwalk schafte ik nog aan en daarop kreeg ik zelfs nog meer actie! Met open bek bekeek ik zo nu en dan de waterverplaatsingen achter de Subwalk, dat waren knappe zeebaarzen die belangstelling toonden!!!  Hartkloppingen, zelden zoiets spannends meegemaakt aan de waterkant. Maar het leek alsof ze de plug slechts benaderden en niet grepen want op een enkel klein tikje na voelde ik niets op de top. Deze tweede sessie kreeg ik toch nog een loeier van een anbeet, prachtbaarsje van een cm of 47 had de Subwalk gegrepen en gaf enorm kabaal. Wat een feest! Hierna nog zeker 4 grote plonzen achter de plug gehad, maar geen vissen mogen haken.Sommige van die plonzen waren gewoon hele vette baarzen, dat kon je duidelijk zien. Ze kwamen gewoon even kijken bij de Subwalk en maakten dan rechtsommekeert.

 

2

Vol erop!

 

3

Lief dik baarsjes van ruim een kilo op de Subwalk 15 cm

 

4

Oh shit vergeet ik bijna het duimpje!

 

5

En weer terug die rakker…

 

De avond erna was wederom meteen prijs op de Subwalk, eerste worp al een keiharde klapper en wederom een baars van zo’n kilo kwam eventjes op een zacht bedje zeewier te liggen alvorens met zorg te worden teruggeplaatst.Daarna geen stootje meer! Wel nog een dikke volger, maar niet pakken.

 

6

Nog even wat verse Owner dregjes op de 9 cm gezet want die dingen worden bot!

 

7

Even een kiekje en snel weer zwemmen

De dag erna wederom een sessie met die malle dingen. Begon weer met zo’n enorme kolk achter de plug, toen een uurtje niets. Plotseling een dikke zeebaars áchter de Subwalk, schiet erlangs en doet vervolgens nog een stuk of 4 schijn-aanvallen op de plug!!! Geschat een cm of 60, ik kon het mooi zien in het heldere water… vlak voor mijn voeten… maar op de één of andere manier schoot ‘ie steeds valk langs de plug ipv er op. Hart in m’n keel , trillende benen… dit is niet gezond! Hierna niets meer gezien, maar wat een feest om zoiets te mogen meemaken.Het was duidelijk dat de vissen die de Subwalk weigerden fors groter waren dan die drie vissen die hem daadwerkelijk pakten. Er moet toch een moment gaan aanbreken dat zo’n vette klepper voor de bijl gaat!

Verder heb ik de afgelopen negen dagen nog veel in de nachtelijke uurtjes gevist met shads, en hoewel die visserij momenteel opvallend taai is toch een stuk of 18 mooie zeebaarzen kunnen pakken. Vier vissen van 55-60 cm , en  nog een stel van rond de 45 á 50. Die zestiger was een mega-kick… diep en diep zware klappen op de hengel en een paar beste bursts door de slip. Later meer over deze nachtvisserij! Alle zilveren rakkers zwemmen trouwens weer, catch & release rules!

 

gr Tinus

 

UPDEET: Kort na het publishen ving ik een nog een hele fraaie, namelijk ééntje van 58 cm! Ongelooflijk sterk voor z’n lengte. Ook deze rakker zwemt weer omdat catch&release de shit is. 

8b

 

9

 

10

Geef een reactie